13 سوال از 18 سوال دوره های مدوفست. شایعترین عوارض تزریق خون مانند واکنشهای تبدار غیرهمولیتیک، واکنشهای آلرژیک، آسیب حاد ریوی (TRALI) و اورلود حجمی (TACO) را پوشش میدهد.
3 سوال از 18 سوال دوره های مدوفست. این مبحث به بررسی انواع فرآوردههای خونی مانند کرایوپرسیپیتات و پلاسمای تازه منجمد (FFP) و اندیکاسیونهای بالینی آنها میپردازد.
2 سوال از 18 سوال دوره های مدوفست. این بخش شامل مباحث پایهای مانند آزمایشهای قبل از تزریق خون و اصول سازگاری گروههای خونی برای فرآوردههای مختلف است.
5 سوال از 18 سوال. کمبود G6PD یک نقص آنزیمی ارثی وابسته به X است که باعث آسیبپذیری گلبولهای قرمز در برابر استرس اکسیداتیو ناشی از داروها، عفونتها یا مصرف باقلا میشود.
5 سوال از 18 سوال. در این گروه از بیماریها، سیستم ایمنی بدن با تولید اتوآنتیبادی، به گلبولهای قرمز خودی حمله کرده و باعث همولیز میشود که به دو نوع آنتیبادی گرم و سرد تقسیم میشوند.
4 سوال از 18 سوال. این بیماری یک اختلال اکتسابی نادر سلولهای بنیادی است که با همولیز داخل عروقی، پانسیتوپنی و ریسک بالای ترومبوز، بهویژه در عروق غیرمعمول، مشخص میشود.
2 سوال از 18 سوال. شایعترین آنمی همولیتیک ارثی در اروپای شمالی که به علت نقص در پروتئینهای غشای گلبول قرمز ایجاد شده و منجر به اسپلنومگالی، زردی و سنگ کیسه صفرا میشود.
2 سوال از 18 سوال. این دو بیماری، انواعی از آنمی همولیتیک اتوایمیون هستند که همولیز در آنها با قرار گرفتن در معرض سرما تشدید میشود و معمولاً به دنبال عفونت رخ میدهند.
1 سوال از 18 سوال. این حالت اورژانسی با پنتاد کلاسیک تب، ترومبوسیتوپنی، آنمی همولیتیک میکروآنژیوپاتیک، علائم نورولوژیک و نارسایی کلیه تظاهر پیدا میکند.
مبحث تشخیص و افتراق آنمی فقر آهن از سایر آنمیها: 4 سوال از 13 سوال این بخش به بررسی یافتههای آزمایشگاهی کلیدی برای تشخیص دقیق آنمی فقر آهن و تمایز آن از آنمی بیماریهای مزمن و سایر اختلالات مشابه میپردازد.
مبحث مراحل، علائم و یافتههای آزمایشگاهی در آنمی فقر آهن: 4 سوال از 13 سوال این مبحث مراحل مختلف پیشرفت کمبود آهن، از بالانس منفی تا آنمی بالینی، و همچنین علائم و تغییرات پاراکلینیک خاص هر مرحله را پوشش میدهد.
مبحث رویکرد تشخیصی به بیمار مبتلا به آنمی فقر آهن: 3 سوال از 13 سوال این قسمت بر اقدامات تشخیصی لازم پس از تایید آنمی فقر آهن، به ویژه در جمعیتهای خاص مانند مردان و زنان یائسه، تمرکز دارد.
مبحث اصول درمان آنمی فقر آهن: 2 سوال از 13 سوال در این مبحث، به اندیکاسیونهای درمان وریدی آهن، نحوه محاسبه دوز آهن تزریقی و اهداف کلی درمان جایگزینی آهن پرداخته میشود.
5 سوال از 13 سوال. شایعترین علائم اولیه AML شامل خستگی و علائم ناشی از سیتوپنی مانند پتشی است، در حالی که لنفادنوپاتی و ارگانومگالی کمتر شایع هستند.
5 سوال از 13 سوال. مهمترین عامل تعیینکننده پیشآگهی در AML، یافتههای کروموزومی و سیتوژنتیک است که بیماران را به دستههای پروگنوز خوب، متوسط و بد تقسیمبندی میکند.
3 سوال از 13 سوال. لوسمی پرومیلوسیتیک حاد (APL یا M3) با ترانسلوکاسیون t(15;17) همراهی داشته و اغلب با DIC و خونریزی تظاهر میکند. درمان آن با ATRA است.
6 سوال از 11 سوال دوره های مدوفست. این مبحث شامل بررسی علائم بالینی، یافتههای آزمایشگاهی و روشهای تشخیصی برای افتراق انواع آنمی مگالوبلاستیک است.
3 سوال از 11 سوال دوره های مدوفست. در این بخش به دلایل مختلف ایجادکننده کمبود ویتامین B12 و فولات، از جمله علل دارویی و تغذیهای، پرداخته میشود.
3 سوال از 11 سوال دوره های مدوفست. این قسمت به اصول درمانی، از جمله دوزهای تجویزی فولیک اسید و عوارض احتمالی حین درمان مانند هیپوکالمی میپردازد.
تعداد 3 سوال از 10 سوال این مبحث به بررسی گامهای اولیه در تشخیص انواع آنمی، به ویژه با استفاده از اندکس رتیکولوسیت (RPI) و یافتههای آزمایشگاهی اولیه میپردازد.
تعداد 4 سوال از 10 سوال این بخش شامل رویکرد تشخیصی به بیمار با هموگلوبین بالا، تشخیص افتراقی پلیسایتمی اولیه (ورا) از ثانویه و اقدامات لازم در هر مرحله است.
تعداد 2 سوال از 10 سوال در این مبحث، ویژگیهای خاص انواع مختلف آنمی مانند آنمی فقر آهن و آنمی مگالوبلاستیک، به همراه یافتههای بالینی و آزمایشگاهی کلیدی آنها بررسی میشود.
6 سوال از 10 سوال
این مبحث به بررسی پورپورای ترومبوتیک ترومبوسیتوپنیک، شامل پنتاد علائم کلاسیک، یافتههای آزمایشگاهی و اصول درمانی آن میپردازد.
2 سوال از 10 سوال
در این بخش، به ویژگیهای منحصربهفرد HIT، از جمله ریسک بالای ترومبوز علیرغم افت پلاکت و رویکردهای درمانی آن میپردازیم.
1 سوال از 10 سوال
این مبحث به پروتکلها و مدت زمان درمان ضدانعقادی در شرایط مختلف بالینی مانند بدخیمیها و DVT میپردازد.
1 سوال از 10 سوال
این بخش علائم بالینی کلیدی سندرم آنتی فسفولیپید، مانند ترومبوزهای راجعه و یافتههای پاراکلینیکی شاخص آن را پوشش میدهد.
5 سوال از 10 سوال
آنمی آپلاستیک با پانسیتوپنی و مغز استخوان هایپوسلولار مشخص میشود. در این مبحث، به بررسی معیارهای تشخیصی، یافتههای بالینی و آزمایشگاهی کلیدی و افتراق آن از سایر علل پانسیتوپنی پرداختهایم.
1 سوال از 10 سوال
آنمی فانکونی یک اختلال ارثی نادر است که با نارسایی مغز استخوان، ناهنجاریهای فیزیکی مانند لکههای شیرقهوهای و قد کوتاه تظاهر مییابد. تست شکنندگی کروموزوم برای تشخیص قطعی آن ضروری است.
2 سوال از 10 سوال
سندرمهای میلودیسپلاستیک گروهی از اختلالات خونی هستند که با تولید سلولهای خونی غیرطبیعی مشخص میشوند. در این بخش، عوامل موثر بر پیشآگهی بیماری، مانند درصد بلاستها و ناهنجاریهای کروموزومی، مورد بحث قرار گرفتهاند.
1 سوال از 10 سوال
یافتههای آزمایشگاهی در آنمی آپلاستیک شامل ماکروسیتوز، رتیکولوسیتوپنی و LDH نرمال است. وجود سلولهای قرمز هستهدار در خون محیطی برای این بیماری غیرمعمول بوده و شک به سایر تشخیصها را برمیانگیزد.
1 سوال از 10 سوال
میلوفیبروز اولیه با فیبروز پیشرونده مغز استخوان، اسپلنومگالی بزرگ و واکنش لکواریتروبلاستیک در لام خون محیطی شناخته میشود. این بیماری از مهمترین تشخیصهای افتراقی پانسیتوپنی با مغز استخوان فیبروتیک است.
4 سوال از 8 سوال. آشنایی با انواع شایع کانسر ریه مانند آدنوکارسینوما، SCC و Small Cell و همچنین محل درگیری آنها (مرکزی یا محیطی) و تظاهرات مرتبط، بسیار حائز اهمیت است.
4 سوال از 8 سوال. کانسر ریه میتواند با علائم متنوعی همچون هموپتیزی، کاهش وزن، کلابینگ، سندرم کوشینگ اکتوپیک و تومور پانکوست (سندرم هورنر) خود را نشان دهد.
2 سوال از 7 سوال شناخت یافتههای آزمایشگاهی و بالینی برای تمایز انواع سندرمهای داسیشکل مانند آنمی سیکل سل، S/B0 و S/B+ تالاسمی از اهمیت بالایی برخوردار است.
4 سوال از 7 سوال تالاسمیها، بهویژه بیماری هموگلوبین H و تالاسمی مینور، و افتراق آنها از آنمی فقر آهن بر اساس یافتههای آزمایشگاهی مانند MCV و RDW مکرراً مورد سوال قرار میگیرند.
1 سوال از 7 سوال آگاهی از اندیکاسیونها و کنتراندیکاسیونهای درمانهای قطعی مانند پیوند مغز استخوان در بیماران مبتلا به آنمی سیکل سل، از نکات بالینی مهم است.
4 سوال از 7 سوال دوره های اخیر به این مبحث اختصاص داشته است. این مبحث شامل اصول غربالگری، شناسایی ریسک فاکتورهای ارثی و اکتسابی و تشخیص پولیپهای پیشبدخیم است.
1 سوال از 7 سوال به این موضوع پرداخته است. آنمی فقر آهن در مردان و زنان یائسه، یک زنگ خطر برای خونریزیهای مخفی گوارشی و نیازمند بررسی اندوسکوپیک است.
1 سوال از 7 سوال مربوط به این کنسر بوده است. تشخیص HCC در زمینه سیروز کبدی با استفاده از تصویربرداری و مارکرهایی مانند آلفا فیتوپروتئین، بسیار حائز اهمیت است.
1 سوال از 7 سوال به بررسی هایپرکلسمی ناشی از بدخیمیها پرداخته است. شناخت کنسرهای شایع مرتبط با این عارضه پارانئوپلاستیک برای تشخیص افتراقی ضروری میباشد.
۳ سوال از ۵ سوال در این مبحث قرار می گیرند. تشخیص CML با توجه به علائمی چون اسپلنومگالی و یافتههای آزمایشگاهی شامل لکوسیتوز با شیفت به چپ و ترومبوسیتوز اهمیت دارد.
۱ سوال از ۵ سوال در این مبحث قرار می گیرد. شناخت معیارهای فاز تسریع شده (Accelerated Phase) مانند درصد بلاست، بازوفیل و ترومبوسیتوپنی برای افتراق از فاز مزمن حیاتی است.
۱ سوال از ۵ سوال در این مبحث قرار می گیرد. انتخاب درمان مناسب بر اساس فاز بیماری، از جمله درمان فاز بلاستیک لنفوئیدی با رژیمهای شیمیدرمانی مشابه ALL، بسیار مهم است.
تعداد 2 سوال از 4 سوال دوره های مدوفست.
ترومبوسیتوپنی یا کاهش تعداد پلاکتها، یکی از دلایل شایع خونریزی است. ارزیابی اولیه این بیماران شامل بررسی لام خون محیطی برای رد علل کاذب و تشخیصهای افتراقی مهم است.
تعداد 2 سوال از 4 سوال دوره های مدوفست.
این دسته شامل بیماریهای ارثی مانند بیماری فون ویلبراند و کمبود فاکتورهای انعقادی است که با افزایش PTT و تظاهرات خونریزیدهنده یا عدم وجود آن مشخص میشوند.