شایع ترین مباحث درس پاتولوژی در آزمون پره اینترنی | ترند آزمون

شایع ترین مباحث درس پاتولوژی در آزمون پره اینترنی | ترند آزمون
مدوفست
دسته: آزمون پره اینترنی | بروزرسانی: 1404/04/08 | مطالعه: 13 دقیقه

پاتولوژی دستگاه گوارش

1. تومورهای دستگاه گوارش

مبحث تومورهای دستگاه گوارش: 16 سوال از 28 سوال این مبحث با تمرکز بر تومورهای شایع مانند GIST، آدنوکارسینوم و کارسینوم سلول سنگفرشی، بخش بزرگی از سوالات پاتولوژی گوارش آزمون پره انترنی را تشکیل می‌دهد.

2. بیماری‌های التهابی و غیر التهابی روده

مبحث بیماری‌های التهابی و غیر التهابی روده: 6 سوال از 28 سوال در این بخش به بیماری‌های مهمی چون کرون، کولیت اولسراتیو، کولیت ایسکمیک و آنژیودیسپلازی پرداخته شده که از مباحث کلیدی آزمون دستیاری و پره انترنی هستند.

3. بیماری سلیاک

مبحث بیماری سلیاک: 3 سوال از 28 سوال بیماری سلیاک و جنبه‌های پاتولوژیک و سرولوژیک آن، به طور مداوم در آزمون‌های مختلف مورد سوال قرار می‌گیرد و یکی از شایع‌ترین مباحث پاتولوژی گوارش است.

4. بیماری‌های مری

مبحث بیماری‌های مری: 3 سوال از 28 سوال این بخش شامل بیماری‌های مهمی مانند ازوفاژیت ریفلاکس و مری بارت است که به دلیل اهمیت بالینی و ارتباط با سرطان، همواره مورد توجه طراحان سوالات هستند.

شایع ترین مباحث هماتولوژی و آنکولوژی در آزمون پره انترنی

1. لنفوم‌ها (هوچکین و غیرهوچکین)

10 سوال از 23 سوال. این مبحث پرتکرارترین بخش بوده و به بررسی انواع لنفوم، ویژگی‌های سلولی، ژنتیکی و بالینی آن‌ها می‌پردازد.

2. انواع آنمی‌ها

6 سوال از 23 سوال. این دسته شامل سوالات مرتبط با انواع کم‌خونی‌ها مانند آنمی مگالوبلاستیک، تالاسمی، کمبود G6PD و آنمی همولیتیک است.

3. نئوپلاسم‌های میلوئید

4 سوال از 23 سوال. در این بخش، بیماری‌های نئوپلاستیک با منشا میلوئید مانند CML و میلوفیبروز اولیه مورد سوال قرار گرفته‌اند.

4. لوسمی‌های لنفوئیدی

2 سوال از 23 سوال. این مبحث به بررسی لوسمی‌هایی با منشا لنفوئیدی مانند لوسمی لنفوبلاستیک حاد (ALL) و لوسمی سلول مودار می‌پردازد.

5. سایر اختلالات هماتولوژیک

1 سوال از 23 سوال. این دسته شامل موضوعات متفرقه‌ای مانند مونونوکلئوز عفونی است که به طور مستقیم در دسته‌های دیگر قرار نمی‌گیرند.

پاتولوژی کلیه و دستگاه ادراری

1. گلومرولونفریت‌ها (Glomerulonephritis)

11 سوال از 22 سوال

این مبحث شامل بیماری‌های التهابی گلومرول‌ها مانند PSGN، نفروپاتی IgA و RPGN است که از پرتکرارترین مباحث پاتولوژی کلیه محسوب می‌شوند.

2. سندرم نفروتیک (Nephrotic Syndrome)

6 سوال از 22 سوال

این دسته به بیماری‌هایی با تظاهر سندرم نفروتیک مانند بیماری با حداقل تغییر (MCD)، گلومرولواسکلروز فوکال سگمنتال (FSGS) و نفروپاتی غشایی می‌پردازد.

3. تومورهای کلیه و مثانه (Kidney and Bladder Tumors)

3 سوال از 22 سوال

این بخش شامل سوالات مرتبط با تومورهای خوش‌خیم و بدخیم دستگاه ادراری از جمله انکوسیتوم و انواع کارسینوم سلول کلیوی است.

4. بیماری‌های توبولواینترستیشیال (Tubulointerstitial Diseases)

2 سوال از 22 سوال

این مبحث به بیماری‌های عفونی و التهابی توبول‌ها و بافت بینابینی کلیه مانند پیلونفریت حاد می‌پردازد که در آزمون‌ها اهمیت دارد.

5. نفروپاتی دیابتی (Diabetic Nephropathy)

1 سوال از 22 سوال

این قسمت به بررسی آسیب‌های کلیوی ناشی از دیابت، یکی از علل شایع بیماری مزمن کلیه، اختصاص دارد.

پاتولوژی دستگاه تناسلی زنان

1. نئوپلازی‌های پستان

6 سوال از 21 سوال دوره های مدوفست. این بخش به بررسی تومورهای خوش‌خیم و بدخیم پستان، از جمله انواع کارسینوم‌ها و درجه‌بندی آن‌ها می‌پردازد.

2. نئوپلازی‌های دهانه رحم (سرویکس)

4 سوال از 21 سوال دوره های مدوفست. این مبحث بر ضایعات پیش‌بدخیم ناشی از HPV و کارسینوم‌های مهاجم سرویکس تمرکز دارد.

3. نئوپلازی‌های تخمدان

4 سوال از 21 سوال دوره های مدوفست. شامل انواع تومورهای اپیتلیال، ژرم سل و طناب جنسی-استرومایی تخمدان و ویژگی‌های تشخیصی آن‌ها می‌شود.

4. پاتولوژی‌های اندومتر و میومتر رحم

4 سوال از 21 سوال دوره های مدوفست. این بخش به بیماری‌های شایع جسم رحم مانند لیومیوم، هیپرپلازی و انواع سرطان اندومتر می‌پردازد.

5. پاتولوژی‌های غیر نئوپلاستیک

2 سوال از 21 سوال دوره های مدوفست. این قسمت به بررسی بیماری‌هایی مانند آندومتریوز و حاملگی خارج رحمی که جزو تومورها نیستند، اختصاص دارد.

6. پاتولوژی‌های واژن و ولو

2 سوال از 21 سوال دوره های مدوفست. در این مبحث بیماری‌های نادر اما مهم ناحیه واژن و ولو مانند سارکوم بوتریوئید و بیماری پاژه بررسی می‌شود.

تحلیل و دسته‌بندی سوالات پاتولوژی استخوان و بافت نرم در آزمون‌های پره انترنی

۱. تومورهای استخوانی: سارکوم یوئینگ

۵ سوال از ۲۰ سوال آزمون‌های اخیر به سارکوم یوئینگ اختصاص داشته است. این مبحث شامل ویژگی‌های میکروسکوپی مانند سلول‌های گرد و کوچک آبی، نمای پوست پیازی در گرافی و ترانسلوکاسیون کروموزومی t(11;22) است که آن را به یکی از پرتکرارترین و شایع‌ترین مباحث پاتولوژی استخوان تبدیل کرده است.

۲. تومورهای استخوانی: تومورهای خوش‌خیم استخوان‌ساز (استئوئید استئوما و استئوبلاستوما)

۴ سوال از ۲۰ سوال به تومورهای خوش‌خیم استخوان‌ساز، به‌ویژه استئوئید استئوما و استئوبلاستوما پرداخته‌اند. شناخت تفاوت‌های بالینی (درد شبانه پاسخ‌دهنده به آسپرین)، رادیولوژیک و ابعادی این دو تومور برای کسب رتبه خوب در آزمون پره انترنی ضروری است.

۳. تومورهای متاستاتیک به استخوان

۴ سوال از ۲۰ سوال مربوط به تومورهای متاستاتیک، به خصوص متاستاز کانسر پروستات بوده است. درک نمای رادیولوژیک ضایعات (لیستیک، بلاستیک یا مختلط) و ارتباط آن با منشأ تومور اولیه، از کلیدی‌ترین و شایع‌ترین مباحث درس پاتولوژی در آزمون پره انترنی است.

۴. تومورهای استخوانی: استئوسارکوم

۲ سوال از ۲۰ سوال به استئوسارکوم، شایع‌ترین تومور بدخیم اولیه استخوان، اختصاص دارد. ویژگی‌هایی مانند مثلث کادمن، تشکیل استئوئید بدخیم و نمای سلول‌های پلئومورفیک از نکات مهم این مبحث هستند.

۵. بیماری‌های متابولیک و اکتسابی استخوان

۲ سوال از ۲۰ سوال به بیماری‌های متابولیک مانند بیماری پاژه و استئودیستروفی کلیوی می‌پردازد. تسلط بر پاتوژنز، یافته‌های آزمایشگاهی (آلکالین فسفاتاز، کلسیم، PTH) و نمای هیستوپاتولوژیک (نمای موزاییکی) برای پاسخگویی به این سوالات ضروری است.

۶. بافت‌شناسی و بیماری‌های تکاملی استخوان

۲ سوال از ۲۰ سوال به مباحث پایه بافت‌شناسی استخوان (استخوان Woven و Lamellar) و بیماری‌های ژنتیکی مانند آکندروپلازی پرداخته است. این سوالات نشان‌دهنده اهمیت درک ساختار پایه استخوان در آزمون پره انترنی است.

۷. تومورهای بافت نرم

۲ سوال از ۲۰ سوال به تومورهای شایع بافت نرم مانند رابدومیوسارکوم (شایع‌ترین سارکوم بافت نرم کودکان) و فاشئیت ندولر اختصاص یافته است. شناخت محل‌های شایع درگیری و ویژگی‌های میکروسکوپی آن‌ها اهمیت دارد.

شایع‌ترین مباحث پاتولوژی سیستم اندوکرین در آزمون پره انترنی

1. نئوپلاسم‌های تیروئید

13 سوال از 19 سوال. نئوپلاسم‌های تیروئید شامل انواع خوش‌خیم و بدخیم، پرتکرارترین مبحث در آزمون‌های اخیر بوده است.

2. پاتولوژی غده آدرنال

3 سوال از 19 سوال. بررسی تومورهای غده فوق کلیوی مانند فئوکروموسیتوما و آدنوم‌های تولیدکننده هورمون، از مباحث مهم این فصل است.

3. بیماری‌های غیر نئوپلاستیک تیروئید

2 سوال از 19 سوال. تیروئیدیت هاشیموتو به عنوان شایع‌ترین علت هایپوتیروئیدیسم در مناطق با ید کافی، همواره مورد توجه طراحان سوال است.

4. محور هیپوتالاموس-هیپوفیز

1 سوال از 19 سوال. شناخت هورمون‌های ترشح شده و مکانیسم‌های مهاری و تحریکی این محور، از مباحث پایه و اساسی است.

تحلیل و دسته بندی سوالات مبحث پوست از درس پاتولوژی

1. درماتیت هرپتی‌فرم (Dermatitis Herpetiformis)

مبحث درماتیت هرپتی‌فرم با 5 سوال از 16 سوال، پرتکرارترین مبحث بوده است. این بیماری تاولی خودایمن با حساسیت به گلوتن (بیماری سلیاک) همراهی نزدیکی دارد.

2. لیکن پلان (Lichen Planus)

لیکن پلان با 3 سوال از 16 سوال در رتبه بعدی قرار دارد. این مبحث به بررسی ویژگی‌های بالینی و پاتولوژیک پاپول‌های خارش‌دار بنفش می‌پردازد.

3. اصطلاحات هیستوپاتولوژیک پوست

آشنایی با اصطلاحات پایه هیستوپاتولوژی پوست، با 3 سوال از 16 سوال، اهمیت بالایی دارد. این سوالات مفاهیمی مانند اسپونژیوز و پاراکراتوز را پوشش می‌دهند.

4. تومورهای بدخیم اپی‌تلیال (BCC و SCC)

تومورهای شایع پوستی شامل کارسینوم سلول بازال (BCC) و سنگفرشی (SCC)، با 3 سوال از 16 سوال، مورد توجه طراحان بوده‌اند.

5. خال‌های ملانوسیتیک (Nevus)

مبحث خال‌های ملانوسیتیک و ریسک تبدیل آن‌ها به ملانوم، 1 سوال از 16 سوال را به خود اختصاص داده است.

6. بیماری‌های تاولی خودایمن (پمفیگوس)

بیماری‌های تاولی مانند پمفیگوس وولگاریس، با 1 سوال از 16 سوال، یکی دیگر از مباحث مهم در پاتولوژی پوست است.

شایع‌ترین مباحث پاتولوژی ریه در آزمون پره انترنی

1. تومورهای ریه

6 سوال از 15 سوالاین بخش به بررسی انواع تومورهای خوش‌خیم و بدخیم ریه، ویژگی‌های هیستوپاتولوژیک و ارتباط آن‌ها با عوامل خطر مانند سیگار می‌پردازد.
[4764, 7374, 8837, 10318, 11051, 18594]

2. بیماری‌های ریوی تحدیدی (Restrictive) و گرانولوماتوز

4 سوال از 15 سوالاین مبحث شامل بیماری‌هایی مانند سارکوئیدوز و پنومونی بینابینی دسکواماتیو است که با ایجاد التهاب، فیبروز و گرانولوم، عملکرد ریه را محدود می‌کنند.
[3265, 4459, 11681, 18594]

3. عفونت‌های ریوی

3 سوال از 15 سوالدر این بخش، به پنومونی‌های اکتسابی از جامعه و بیمارستانی، عوامل ایجادکننده شایع و عوارض آن‌ها مانند آبسه و آمپیم پرداخته می‌شود.
[3309, 4089, 4189]

4. بیماری‌های راه هوایی فوقانی و مجاری هوایی

2 سوال از 15 سوالاین دسته به بررسی ضایعات پاتولوژیک حنجره مانند پولیپ و بیماری‌های التهابی مزمن مانند برونشیت مزمن اختصاص دارد.
[3296, 7374]

5. آسم و واکنش‌های افزایش حساسیت

1 سوال از 15 سوالاین مبحث به بررسی آسم ناشی از داروها، به خصوص حساسیت به آسپیرین و تظاهرات بالینی آن مانند کهیر و پولیپ بینی می‌پردازد.
[3284]

6. تومورهای نازوفارنکس

1 سوال از 15 سوالدر این قسمت، کارسینوم نازوفارنکس، ارتباط آن با ویروس EBV و نماهای میکروسکوپی مشخصه آن مورد تحلیل قرار می‌گیرد.
[3958]

دستگاه تناسلی مردان

1. تومورهای ژرم سل بیضه

12 سوال از 14 سوال. شایع‌ترین مبحث دستگاه تناسلی مردان در آزمون‌های پره انترنی، تومورهای ژرم سل بیضه، به ویژه تومور کیسه زرده و کارسینوم امبریونال است.

2. سرطان پروستات

1 سوال از 14 سوال. مبحث سرطان پروستات، با تمرکز بر پاتوژنز و یافته‌های آزمایشگاهی، از مباحث پرتکرار و مهم آزمون‌های دستیاری و پره انترنی است.

3. سرطان مثانه

1 سوال از 14 سوال. آشنایی با عوامل تعیین‌کننده پیش‌آگهی و درمان در سرطان مثانه برای موفقیت در آزمون‌های جامع پزشکی ضروری می‌باشد.

تحلیل و دسته‌بندی سؤالات پاتولوژی دستگاه عصبی مرکزی (CNS) در آزمون‌های پره انترنی

1. مدولوبلاستوم (Medulloblastoma)

5 سوال از 13 سوال - این تومور که شایع‌ترین تومور بدخیم مغزی در کودکان است، منحصراً در مخچه رخ می‌دهد و به رادیوتراپی حساس است.

2. آستروسیتوم (Astrocytoma)

3 سوال از 13 سوال - آستروسیتوم‌ها گروهی از تومورهای گلیال هستند که بر اساس درجه بدخیمی طبقه‌بندی می‌شوند و رنگ‌آمیزی GFAP در تشخیص آن‌ها اهمیت دارد.

3. اپاندیموم (Ependymoma)

2 سوال از 13 سوال - این تومورها اغلب در نزدیکی سیستم بطنی و کانال مرکزی نخاع ایجاد شده و با ساختارهای روزت و سودوروزت شناخته می‌شوند.

4. اولیگودندروگلیوم (Oligodendroglioma)

2 سوال از 13 سوال - این تومورها که اغلب با تشنج خود را نشان می‌دهند، با نمای میکروسکوپی "تخم‌مرغ نیمرو" و کلسیفیکاسیون مشخص می‌گردند.

5. لنفوم اولیه CNS

1 سوال از 13 سوال - شایع‌ترین نئوپلاسم مغزی در بیماران دچار نقص ایمنی که اغلب با ویروس EBV در ارتباط است و پاسخ ضعیفی به درمان دارد.

مباحث پر تکرار کبد، کیسه صفرا و مجاری صفراوی در آزمون پره انترنی (درس پاتولوژی)

1. استئاتوز و استئاتوهپاتیت

4 سوال از 13 سوال این بخش به کبد چرب، چه الکلی و چه غیرالکلی، اختصاص دارد. شناخت ویژگی‌های بافت‌شناسی مانند بالونینگ سلولی و اجسام مالوری-دنک در این مبحث کلیدی است.

2. بیماری‌های کلستاتیک و مجاری صفراوی

4 سوال از 13 سوال این دسته به بیماری‌هایی مانند کلانژیت اسکلروزان اولیه (PSC) و کلانژیت صفراوی اولیه (PBC) می‌پردازد. یافتن نمای "پوست پیازی" یا وجود گرانولوم سرنخ‌های مهم تشخیصی هستند.

3. نئوپلاسم‌های کبد و کیسه صفرا

4 سوال از 13 سوال سوالات این بخش بر روی تومورهای خوش‌خیم و بدخیم کبد و کیسه صفرا تمرکز دارند. کارسینوم هپاتوسلولار (HCC) و متاستازها از مهم‌ترین عناوین این حوزه به شمار می‌روند.

4. هپاتیت اتوایمیون

1 سوال از 13 سوال این مبحث به التهاب خودایمنی کبد می‌پردازد که مشخصه‌های آن وجود اتوآنتی‌بادی‌ها و انفیلتراسیون پلاسماسل در بافت کبد است.

مشاهده ترند های سایر درس ها در آزمون آزمون پره اینترنی

کامنت کاربران


ارسال کامنت جدید
مدوفست